Hur prissätter man sitt arbete som lättföretagare?

Att sätta ett pris på sitt eget arbete är en sak som många lättföretagare behöver fundera på i början av sin verksamhet. Att sätta ett pris är inte så enkelt till först men vi lovar att det blir lättare under tiden och med lite erfarenhet! Vad ska man då tänka på i början? 


1. Vad är priset för ditt eget arbete, dvs. hur mycket pengar vill du själv få i handen? 


Du har kanske jobbat främst som anställd och blivit van med att få en fast summa lön på ditt konto och viss social trygghet, men som lättföretagare måste du ta hänsyn till flera saker som kan påverka din lön. Fakturabeloppet är nämligen inte samma sak som lönen du får på ditt konto, utan du måste eventuellt skydda dig mot vissa risker och täcka exempelvis följande kostnader med din verksamhet:


-arbetsmaterial

-lokalhyra eller resekostnader

-olika försäkringar som olycksfallsförsäkring eller FöPL-försäkring, som är grunden för lättföretagares sociala trygghet

-dina inkomster om du blir sjuk (speciellt om du inte har FöPL-försäkring)

-dina inkomster under semestertider


Observera dock att vissa kostnader är möjliga att ersätta skattefritt i samband med lön eller dras av som kostnader för förvärv av inkomst i skattedeklarationen; det kan vara bra att bekanta sig med dessa regler. Läs mer om ämnet här


Kom också ihåg att utöver faktureringstjänstens serviceavgift dras en förskottsinnehållning  (i enlighet med ditt skattekort) samt sjukförsäkring som är 1,34% + moms (om du har FöPL-försäkring) av din lön!


2. Hur mycket är kunder villiga att betala för tjänsten du erbjuder? 


När du sätter pris på ditt arbete, kom ihåg förbrukad tid och tidtabell för arbetet, hur mycket potentiella kunder är villiga att betala för en motsvarande tjänst, hur mycket arbetserfarenhet du har, hurdana prismodeller du använder och hur mycket andra inom branschen fakturerar för sitt jobb. Kom också ihåg att ta hänsyn till minimilönen inom branschen och eventuellt diskutera prissättningen med dina kollegor. 


Glöm inte att när du använder en faktureringstjänst behöver du alltid lägga till moms på fakturabeloppet! Även om du inte är momspliktig eller kan göra skatteavdrag som kommer med det, fakturerar du via faktureringstjänstens FO-nummer och måste därmed applicera rätt moms på fakturan. Din lön betalas alltid enligt fakturabeloppet exklusive moms. 


3. Vad kostar det att externalisera pappersarbete för en faktureringstjänst?


Kom ihåg att kolla och jämföra vad olika faktureringstjänster kostar och innehåller och vad du eventuellt måste ansvara för själv. Invoicerys serviceavgift är 6% av fakturabeloppet (0% moms) och den dras av i samband med din löneutbetalning, dvs. när du faktiskt använder vår tjänst. Vi har alltså inga månadsavgifter, du är inte bunden till vår tjänst under perioder då du inte fakturerar och vi drar inga extraavgifter. Du kan räkna på hur mycket du får i handen här. 


Om externaliseringen av pappersarbetet till en faktureringstjänst eller bokförare känns dyr, kan det vara värt att fundera på om det här är den bästa lösningen just i din situation; tid är pengar och om du är kunnig och har tid för det kan du spara pengar genom att göra allt pappersarbete själv. Om du vill däremot fokusera på din egen grej och vet att professionella människor sköter byråkratin snabbare och bättre, kan du spara tid, pengar och dina egna nerver genom att externalisera all det till andra!


4. Var tydlig med prissättningen, sätt inte för lågt pris och kom ihåg att göra ett uppdragsavtal! 


Uppskatta din tid och yrkeskunskap och sätt inte för lågt pris på ditt arbete bara för att vinna kunder från dina konkurrenter. Planera din prissättning så noga som möjligt på förhand och kommunicera priserna tydligt till kunderna. Det är alltid lättare att sänka priserna än att höja dem för dina redan existerande kunder!


Det är också viktigt att vara tydlig med sin prissättning och helst göra ett uppdragsavtal med kunden, så att man har saker svart på vitt ifall det konflikt uppstår. Om du vill använda en färdig mall för uppdragsavtal, kan du alltid kontakta Invoicerys kundtjänst och och be om en gratis mall för det!