Värdefulla tips för lättföretagare

Lättföretagare som fakturerar via Invoicery kan fakturera och få betalt för vissa utlägg, kilometerersättning och dagtraktementen och många har frågat vad det innebär i praktiken. Vi har nu skrivit ihop lite information som förhoppningsvis hjälper er med er verksamhet och kan vara värdefull speciellt när det är dags att kontrollera skattedeklarationerna: 

Vad gäller det?

I samband med uppdrag uppstår ofta rese- eller materialkostnader som en lättföretagare vill få tillbaka utan att behöva betala skatt för det. Utlägg kan ofta betalas antingen i samband med lönen eller så kan man behandla dem som kostnader för förvärv av inkomst i lättföretagarens personliga skattedeklaration. Man ska dock komma ihåg att det finns vissa regler kring lättföretagarnas utlägg och det är bra att följa vissa grundregler.

Utlägg, kilometerersättning och dagtraktamenten som faktureras via Invoicery ska inkluderas i det totala fakturabeloppet. Du kan antingen räkna in dem i ditt ursprungliga pris eller så kan du komma överens med din kund att du fakturerar dem samtidigt som du fakturerar själva uppdraget. Du inkluderar därmed allt i fakturabeloppet och så separerar du utlägg, kilometerersättning och dagttraktamenten i fakturaverktygets "Fakturafördelning" och Invoicery betalar dem skilt utan att applicera förskottinnehållning för deras del i samband med lönebetalning. Om du sedan har utlägg som inte kan betalas ut i samband med Invoicerys lön, kan du anmäla en del av sådana utlägg som kostnader för förvärv av inkomst i din skattedeklaration. 

Vad och hur kan du dra av?

1. Dagtraktamenten och kilometerersättning

Dagtraktamenten är en ersättning för en högre måltidskostnad än normalt och kilometerersättning är en ersättning som du kan få om du använder din egen bil för en arbetsresa. Man kan tyvärr inte fakturera mat-, representations- eller bränslekostnader via Invoicery men man kan genom kilometerersättning eller dagtraktamente få betalt för användningen av egen bil eller för matkostnader under en arbetsresa. Hur mycket kan man då fakturera eller dra av för dem? Kolla de nyaste instruktionerna här.

2. Utlägg

Syftet med utlägg är att ersätta lättföretagare sådana kostnader som hen har fakturerat i samband med sitt uppdrag och som har använts helt under detta uppdrag. Detta innebär att köpta material inte kan användas för flera uppdrag eller för privatbruk, utan de måste bli som en del av det färdiga projektet eller hos kunden som beställt uppdraget. Man kan därmed inte fakturera exempelvis en dator som kan användas för flera uppdrag eller privat. Däremot kan exempelvis rese- och logikostnader som tågbiljetter eller hotellbokningar betalas ut som utlägg i samband med själva uppdraget. För att få betalt för utlägg skattefritt i samband med lönebetalningen, måste du skicka in kvitton antingen genom att ladda upp kvittokopior via Uppladdningar på ditt Invoicery-konto eller genom att maila dem till  info@invoicery.fi. Det är viktigt att man ser på kvittot varifrån produkten är köpt (inklusive försäljarens fo-nummer), beloppet, moms, den köpta produkten samt datumet då produkten köptes. Om utlägget handlar om en faktura, måste ditt eget namn stå som mottagare och du måste bevisa betalningen exempelvis genom en skärmbild av din internetbank. Kom också ihåg att bevara kvittot under de sex följande skatteåren! 

3. Kostnader för förvärv av inkomst

En del utlägg som inte hör till ett enstaka uppdrag men är en del av din verksamhet som lättföretagare hör till din personliga beskattning och kan läggas som kostnader för förvärv av inkomst i din egen skattedeklaration. Lättföretagare kan exempelvis dra av Invoicerys serviceavgift, arbetsgivarens sjukförsäkring (om du är FöPL-pliktig och Invoicery drar av denna från din lön), FöPL-försäkring (om du har en sådan) och exempelvis olika arbetsverktyg och deras underhållning. Avdragen minskar hur mycket skatt du betalar och du får därmed mer pengar till dig själv, så det lönar sig att läsa instruktionerna på skatteförvaltningens sida och utnyttja denna möjlighet. Läs den uppdaterade information om kostnader för förvärv av inkomst här