yrittäjyys vai itsensätyöllistäjäpalvelu?

Aloittelijan abc

10 askelta ideasta toteutukseen!

1

Sinulla on keikkapyyntö, yritysidea tai haaveilet vaikkapa tekeväsi harrastuksestasi ammatin?

Olit sitten täyspäiväinen alasi ammattilainen, haaveilemassa omasta yrityksestä tai vaikkapa valjastamassa harrastuksestasi itselle sivutuloa: sinulla on erilaisia mahdollisuuksia toimintasi pyörittämiseen ja siitä laskuttamiseen! Oikean tavan valinta riippuu täysin toimintasi luonteesta, omista lähtökohdistasi, siitä mihin haluat panostaa ja siitä missä haluat säästää.

2

Määrittele itsellesi mikä on toimintasi tarkoitus

Mieti mitä osaat ja haluat tehdä, kuka on kohderyhmääsi ja millaista kysyntää palvelullesi on. Jos sinulla ei ole vielä tiedossa asiakkaita, kannattaa miettiä miten saavuttaa asiakkaat ja erottautua alan muista toimijoista.

3

Mieti millaiset ovat omat lähtökohtasi ja mitä aiot tarjota

Mieti millaista toimintaa haluat harjoittaa, miten paljon yrityksen pyörittämiseen liittyvistä asioista haluat hoitaa itse ja paljonko aikaa, osaamista ja mielenkiintoa sinulla on yrityksen pyörittämiseen liittyviin asioihin. Jos myyt palveluita ja omaa työpanostasi eikä sinua kiinnosta yrityksen pyörittämiseen liittyvät tehtävät, kannattaa tutustua esimerkiksi Invoiceryn palveluihin, jolloin sinulle jää mahdollisimman paljon aikaa omaan toimintasi kehittämiseen ja ulkoistat byrokratian Invoicerylle. Jos taas olet kiinnostunut oman yrityksen pyörittämisestä, aiot myydä tuotteita, pyörittää verkkokauppaa, käyttää käteis- tai korttimaksua, harjoittaa luvanvaraista toimintaa tai haluat esimerkiksi hyötyä yrittäjien alv-vähennyksistä on sinun syytä perustaa oma yritys ja hankkia y-tunnus muuta kautta.

4

Hinnoittele oikein ja vertaile palvelujen hintoja

Vertaile paljonko sinulle jää käteen jos laskutat itsensätyöllistäjänä, kevytyrittäjänä tai oman y-tunnuksen kautta. Hinnoittelussa kannattaa aina ottaa huomioon oman työn hinta, mahdolliset materiaalit, tilavuokrat ja muut kulut sekä toisaalta myös se, paljonko potentiaaliset asiakkaat ovat vastaavanlaisesta työstä valmiita maksamaan. Muista ottaa huomioon myös mitä erilaisiin laskutuspalveluihin sisältyy ja mistä joudut ottamaan vastuun itse. Voit vertailla kuluja ja laskea paljonko sinulle jää laskutussummasta käteen esimerkiksi täältä. Itsensätyöllistäjänä, kevytyrittäjänä tai oman y-tunnuksen kautta laskuttaessa voi tehdä myös erilaisia vähennyksiä ja kannattaakin ottaa selvää millaisista vähennyksistä juuri sinä voisit hyötyä. Kannattaa muistaa myös että aika on rahaa: jos sinulla on aikaa ja osaamista voit säästää tekemällä suuren osan paperitöistä itse. Jos taas haluat keskittyä omaan alaasi ja tiedät että alan ammattilaiset voivat hoitaa paperityöt sinua nopeammin, voit säästää aikaa, rahaa ja omia hermojasi ulkoistamalla byrokratian muille!

5

Rekisteröidy itsensätyöllistäjäksi tai perusta oma yritys

Rekisteröityminen palveluun, jonka kautta voit laskuttaa ilman omaa yritystä käy helposti. Jos taas haluat perustaa oman yrityksen, voit tässä vaiheessa tarkastaa mahdollisuuden starttirahaan, valita itsellesi sopivan yhtiömuodon, tehdä yrityksen perustamisilmoituksen, hoitaa yrityksen lupa-asiat ja ilmoitukset kuntoon, hankkia tarvittavat vakuutukset sekä hankkia mahdollisen kirjanpitäjän. Apua ja neuvontaa oman yrityksen perustamiseen saa esimerkiksi suomi.fi-sivustolta ja TE-keskuksesta.

6

Markkinoi ja myy palveluasi

Parhaat markkinointikikat tai tavat löytää asiakkaita riippuvat paljon oman toimintasi luonteesta ja siitä mistä ajattelet kohderyhmäsi löytävän sinut parhaiten. Voit markkinoida toimintaasi eri hakukoneiden ja sosiaalisen median kautta, yhteistöiden ja vaikkapa influencereiden välityksellä, lehti-ilmoituksilla, erilaisilla tempauksilla tai vaikkapa ottamalla suoraan yhteyttä yrityksiin, joita palvelusi voisi kiinnostaa. Voit halutessasi myös palkata ammattilaisia palvelusi markkinointiin ja myyntiin.

7

Sovi työn yksityiskohdista (ja tee ennakkoilmoitus)

Työn yksityiskohdista ja ehdoista kannattaa sopia asiakkaan kanssa aina kirjallisesti ja mahdollisimman tarkkaan konfliktitilanteiden välttämiseksi. Jos laskutat Invoiceryn kautta itsensätyöllistäjänä, ota yhteys Invoiceryyn työsopimuksen tekemistä ja Invoiceryn ja asiakkaan välisen toimeksiantosopimuksen tekemistä varten. Invoiceryn palvelua käyttäessäsi on tärkeää ja oman etusi mukaista myös ilmoittaa tulevista työpäivistä ja työtunneista viimeistään kaksi viikkoa ennen toimeksiantoa. Itsensätyöllistäjän ennakkoilmoitus on mustaa valkoisella suunnitelluista työtunneista ja sen hyväksyttyämme työntekijä on vakuutettu ja tietyillä ehdoilla oikeutettu sairasajan palkkaan.

8

Tee oma juttusi ja laskuta siitä

Kun kaikki ennakkojärjestelyt on hoidettu, voit keskittyä siihen mitä osaat ja mitä rakastat! Olit sitten ohjelmoija, luennoitsija, konsultti, toimittaja, näyttelijä, influencer, kääntäjä tai teet sinä sitten jotain ihan muuta työksesi: nyt saat loistaa oman osaamisesi parissa! Työn jälkeiseen laskun lähettämiseen löydät monia erilaisia tapoja. Jos käytät Invoiceryn palvelua lasku lähetetään Invoiceryn y-tunnuksella asiakkaallesi postitse, sähköpostitse tai verkkolaskuna. Voit laskuttaa myös ulkomaista asiakasta. Jos taas laskutat oman yrityksesi kautta käytät laskutukseen omaa y-tunnusta, voit valitse itse millaista työkalua tai palvelua laskutukseen käytät ja päätät itse millaisia laskutustapoja asiakkaillesi tarjoat. Oman yrityksen kanssa sinulla on myös mahdollisuus ottaa vastaan käteis- tai korttimaksuja niin halutessasi.

9

Odota että palkka tai maksu kilahtaa tilillesi

Jos työskentelet Invoiceryn kautta itsensätyöllistäjänä, saat palkan suoraan pankkitilillesi, palkkaerittely ladataan omalle Invoicery-tilillesi ja tiedot ilmoitetaan suoraan verottajalle. Jos taas laskutat omalla y-tunnuksella on asiakkaan tilillesi maksama maksu yrityksesi rahaa. Kannattaa muistaa että tästä rahasta täytyy maksaa vielä muun muassa erilaisia veroja kuten arvonlisäveroa ja että se miten voit siirtää yrityksesi rahoja omalle tilillesi ja miten siitä verotetaan riippuu täysin valitsemastasi yhtiömuodosta. Hyvä kirjanpitäjä auttaa varmasti, jos et ole itse perillä miten toimia!

10

Pyydä asiakastasi suosittelemaan sinua ja hanki lisää asiakkaita

Muista pyytää asiakastasi suosittelemaan sinua muillekin esimerkiksi suullisesti tai jonkin suosittelukanavan kautta ja jatka työsi markkinointia ja myymistä siinä määrin kuin itse haluat. Kannattaa myös verkostoitua alan toimijoiden kanssa: vaikka aikomuksenasi ei olisikaan ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi tai keikkailla enempää juuri nyt saattavat mielenkiintoiset kontaktit poikia kiinnostavia yhteistyöprojekteja tulevaisuudessa!

Vertaa mikä on sinun juttusi!

Invoicery Laskuta ilman omaa y-tunnusta itsensätyöllistäjänä Oma yritys ja y-tunnus Ei mahdollista Invoiceryn kautta
Voit laskuttaa satunnaisia tai säännöllisiä palveluita ja työsuorituksia Kyllä Kyllä
Aloittaminen ja lopettaminen on helppoa ja nopeaa niin halutessasi Kyllä Ei
Invoicery hoitaa laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvän byrokratian ja paljon muuta Kyllä Ei
Ei piilokuluja tai juoksevia kuluja vaan Invoiceryn palvelumaksu (8%) lisätään asiakkaan laskuun Kyllä Ei
Sinun ei tarvitse hankkia omaa y-tunnusta, et ole kirjanpitovelvollinen eikä sinun tarvitse huolehtia monista muista yrityksen pyörittämiseen liittyvistä velvollisuuksista Kyllä Ei
Et ole yksin vaan asiakaspalvelu auttaa sinua nopeasti ja maksutta erilaisissa kysymyksissä Kyllä Ei
Voit myydä tuotteita tai harjoittaa verkkokauppatoimintaa Ei Kyllä
Voit hyötyä yrittäjien veroeduista kuten alv-vähennyksistä Ei Kyllä
Voit tehdä erilaisia sertifikaatteja tai lupia vaativia töitä Ei Kyllä
Voit harjoittaa tuotteiden tuontia tai vientiä Ei Kyllä
Voit vastaanottaa käteis- tai korttimaksuja Ei Kyllä

Muun muassa kaikki tämä sisältyy palvelumaksuun:

  • Laskutus Invoiceryn kautta on turvallista ja helppoa
  • itsensätyöllistäjien 8% palvelumaksu lisätään asiakkaan laskuun työnantajamaksujen kanssa ja mahdolliset muut työntekijän palkkaamiseen liittyvät kulut kuten lomakorvaukset tai sairasajan palkka laskutetaan erikseen asiakkaalta ennen palkanmaksua
  • Ei muita käyttömaksuja, piilokuluja tai muita yllätyksiä!
  • henkilökohtainen asiakaspalvelu arkisin klo. 10-17

  • laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvä byrokratian hoitaminen

  • Helppo laskutus ja palkanmaksu

  • vakuutukset

  • kaikki palvelut hoituvat digitaalisesti tai etänä

  • invoicery huolehtii työnantajavelvoitteista