Miten hakeutua töihin ulkomaille tai ulkomaiselle yritykselle?

Moni haaveilee töistä ulkomailla tai työnteosta ulkomaiselle yritykselle, mutta kyseinen unelma tuntuu saavuttamattomalta ja sitä siirtää helposti vuodesta toiseen eteenpäin. Yksi tapa on luonnollisestikin ottaa yhteyttä ulkomaisiin yrityksiin ja hakeutua heille töihin. On mahdollista että tällainen työnantajayritys voi auttaa sinua myös paikalliseen byrokratian kiemuroissa ja esimerkiksi asunnon hankinnassa ja kustantamisessa, mutta saattaa olla myös että joudut itse hoitamaan käytännön asiat jolloin hyvä kielitaito ja pitkä pinna saattavat olla tarpeen. 

Toinen vaihtoehto on ensin kokeilla ulkomailla työskentelyä lyhyemmissä jaksoissa. Tämä voi onnistua esimerkiksi erilaisiin sesonkitöihin hakeutumalla, jolloin työnantaja voi usein tarjota palkan lisäksi myös esimerkiksi majoituksen. Mikäli sesonkityöt eivät kuitenkaan kiinnosta ja haluaisit mielummin jatkaa työskentelyä suomalaiselle toimeksiantajalle, voit harkita työstä laskuttamista niin sanottuna kevytyrittäjänä, joka laskuttaa työstä  ilman omaa y-tunnusta. Muistathan tuolloin selvittää:

-verottajan kanssa että olet Suomeen verovelvollinen työskentelyn ajan

-Eläketurvakeskuksen kanssa että kuulut Suomen sosiaaliturvaan työskentelyn ajan (tiedustele ns. A1-lomaketta kevytyrittäjälle)

-että sinulla on tarvittavat vakuutukset työskentelyn ajaksi

-ettet tarvitse tietynlaista viisumia tai muita lupia työskentelyysi kyseisessä maassa

Jos tilanteesi on päinvastainen eli se, että haluaisit työskennellä ulkomaiselle toimeksiantajalle Suomesta käsin: sekin onnistuu kevytyrittäjänä! Tällaisessa tapauksessa sinun tarvitsee vain tehdä toimeksiantosopimus ulkomaisen yrityksen kanssa ja laskuttaa sitten tätä tehdystä työstä. Muistathan tuolloin käyttää laskutuksessa 0% arvonlisäveroa ja mikäli kyseessä on toisessa EU-maassa toimiva arvonlisäverovelvollinen yritys, ilmoittaa laskutuksen yhteydessä myös kansainvälinen VAT-numero yritystunnuksen sijaan. Jos kyseessä on yksityishenkilö, laskutetaan tätä tavanomaisella 24% arvonlisäverolla. 

Kannattaa muistaa myös että Invoiceryn kautta voi laskuttaa tiettyjä töitä niin sanottuna itsensätyöllistäjänä. Itsensätyöllistäjä ei voi työskennellä ulkomailla, mutta jos sinulla on ulkomainen asiakas, jota laskuttaisit kevytyrittäjyyden sijaan mielummin työsuhteessa: ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja kerro tilanteestasi lisää päästäksesi alkuun!

Tiesitkö myös että Invoicery (tai Frilans Finans) toimii Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Ranskassa? Mikäli muutat pysyvästi näihin maihin, voit ottaa yhteyttä paikalliseen toimistoomme selvittääksesi miten laskuttaa heidän kauttaan ilman omaa yritystä!

Matkailusta tai kansainvälisestä urasta haaveilevalla on siis useita mahdollisuuksia niin ulkomailla kuin kotimaassakin työskentelyyn. Miksi siis odottaa kun voisit aloittaa jo nyt?