Rahanarvoisia vinkkejä kevytyrittäjälle

Kevytyrittäjän kulut, kilometrikorvaukset ja päivärahat 

Invoiceryn kautta laskuttaessa on mahdollista vähentää toimeksiantoon liittyviä kuluja, kilometrikorvauksia ja päivärahoja, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? 

Mistä on kysymys? 

Toimeksiantoon liittyvän työmatkan ohessa tai työn suorittamiseen liittyviä materiaaleja ostettaessa syntyy usein kuluja, joista osa on mahdollista saada verottomana palkan ohessa tai ne voidaan vähentää omassa henkilökohtaisessa verotuksessa. Kevytyrittäjän kulukorvauksiin liittyy kuitenkin tiettyjä lainalaisuuksia, joista kevytyrittäjän on hyvä olla tietoinen. 

Invoiceryn kautta laskutettavat toimeksiantoon liittyvät kulut, kilometrikorvaukset ja päivärahat tulee sisällyttää laskutussummaan. Sisällytät siis kaikki ensin laskutussummaan ja erittelet sitten maksutietojen yhteydessä kilometrikorvausten, päivärahojen ja kulukorvausten määrän, jolloin Invoicery voi maksaa näiden osuuden verottomana palkanmaksun yhteydessä. Jos sinulle tulee työstä aiheutuneita kuluja, joita ei korvata Invoiceryn palkanmaksun yhteydessä, voit ilmoittaa osan niistä henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi tulonhankkimisvähennyksinä. 

Mitä ja miten voi vähentää? 

1. Päivärahat ja kilometrikorvaukset 

Päiväraha on korvausta tavallista suuremmista ruokakuluista ja kilometrikorvaus oman auton käytöstä työmatkalla. Invoiceryn kautta ei voi valitettavasti laskuttaa ruoka-, edustus- tai esimerkiksi polttoainekuluja, mutta kilometrikorvauksia tai päivärahoja laskuttamalla voit kattaa työmatkan aikana aiheutuneesta oman auton käytöstä tai ruokailuista aiheutuneet kulut. Paljonko näitä voi sitten laskuttaa ja vähentää? Ajankohtaista tietoa erilaisiin tilanteisiin löytyy täältä

2. Kulukorvaukset 

Kulukorvauksen tarkoituksena on korvata kevytyrittäjälle suoraan laskutetusta toimeksiannosta aiheutuneet kulut, jotka käytetään kyseisen toimeksiannon aikana kokonaisuudessaan. Tämä tarkoittaa sitä ettei ostettuja materiaaleja voi käyttää esimerkiksi muihin toimeksiantoihin tai yksityiskäyttöön, vaan ne jäävät joko pysyväksi osaksi valmista projektia tai muutoin asiakkaan haltuun. Kuluina ei voi siis laskuttaa esimerkiksi tietokonetta, jota käytetään useampiin toimeksiantoihin ja jonka käytössä on yksityiskäytön riski. Toimeksiantoon liittyvät matka- ja majoituskulut kuten junaliput tai hotelliyö taas voidaan maksaa kulukorvauksina. Saadaksesi kulukorvausten osan verottomana palkanmaksun yhteydessä, täytyy sinun toimittaa Invoicerylle ostokseen liittyvien kuittien kopiot lähettämällä ne sähköpostitse osoitteeseen info@invoicery.fi. Kuitista tulee käydä ilmi mistä tuote on ostettu, myyjän y-tunnus, summa, arvonlisäverokanta, ostettu tuote ja ostopäivämäärä. Mikäli kyseessä on lasku, täytyy sen olla osoitettu sinulle itsellesi ja tarvitsemme maksun todistavasta tositteesta kopion kuten kuvakaappauksen verkkopankista. Muistathan myös aina säilyttää alkuperäisen kuitin itselläsi verovuotta seuraavan kuuden vuoden ajan!

3. Tulonhankkimiskulut omassa veroilmoituksessa 

Kevytyrittäjän kulut jotka eivät liity suoraan yksittäiseen toimeksiantoon ja joita voi hyödyntää muissakin töissä ovat osa henkilökohtaista verotusta ja osa niistä voidaan ilmoittaa tulonhankkimiskuluiksi omassa veroilmoituksessa. Kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessaan esimerkiksi työnantajan sairasvakuutusmaksun (jos olet YEL-velvollinen ja tämä pidätetään Invoiceryn sinulle maksamasta palkasta), YEL-vakuutusmaksun (jos olet hankkinut sellaisen) sekä erilaisten työvälineiden ja niiden huoltoon liittyvät kulut. Vähennykset pienentävät maksamasi veron määrää ja saat näin ollen enemmän rahaa omaan käyttöösi, joten kannattaa tutustua tarkempiin ohjeistuksiin verottajan sivulla ja käyttää tämä mahdollisuus hyödyksi! Ajantasaista tietoa tulonhankkimiskuluista löydät täältä.