Mitä kevytyrittäjyys ja kevytyrittäjä ovat?

Kevytyrittäjä on henkilö, joka haluaa työskennellä oman juttunsa parissa ja:

1. Etsii itse toimeksiantajansa

2. Sopii toimeksiannon sisällöstä ja hinnasta toimeksiantajan kanssa

3. Suorittaa toimeksiannon sovitusti 

4. Laskuttaa lopulta toimeksiannon itse laskutuspalvelun kautta. 


Perinteisesti kevytyrittäjällä on tarkoitettu henkilöä, joka laskuttaa toimeksiannoista laskutuspalvelun y-tunnuksen kautta perustamatta omaa yritystä ja hankkimatta näin ollen omaa y-tunnusta. Viime vuosina markkinoille on tullut kuitenkin myös kevytyrittäjäpalveluita, joiden kautta voi laskuttaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana omalla y-tunnuksella ja näin ollen kannattaakin olla tarkkana mihin on lähtemässä laskutuspalvelua valitessaan. Yhteistä näille laskutuspalveluille on se, että kevytyrittäjä voi laskuttaa töistään helppokäyttöisen digitaalisen alustan kautta ja että laskutuspalvelu hoitaa paperityöt hänen puolestaan tietyn suuruista palvelumaksua vastaan. Rekisteröityminen on yleensä maksutonta ja käyttäjää veloitetaan vain laskutuksen yhteydessä, mutta laskutuspalvelua valitessa ja ehtoja vertaillessa kannattaa tarkastaa ettei palvelu laskuta palvelumaksun lisäksi muita maksuja jotka vaikuttavat todelliseen hintaan. 


Lainsäädäntö ei tunne sanaa kevytyrittäjä tai kevytyrittäjyys ja kuten sanottua käsitteistä on olemassa ainakin kahdenlaisia tulkintoja riippuen laskutuspalvelusta. Tiivistetysti voi kuitenkin sanoa että ilman omaa y-tunnusta työskentelevä kevytyrittäjä on verottajan ja kirjanpidon näkökulmasta palkansaaja, joka saa palkkaa tai työkorvausta (josta tehdään normaali ennakonpidätys verokortin mukaan), mutta  toisaalta sosiaali- ja työttömyysturvan osalta hänet katsotaan yrittäjäksi eli hänen tulee hankkia tarvittaessa Yrittäjän eläkevakuutus eli ns.YEL-vakuutus. Näin ollen tämä status jää käytännössä ikään kuin palkansaajan ja yrittäjän välimaastoon ja riippuu ihan oman toiminnan laajuudesta katsotaanko kevytyrittäjä velvolliseksi hankkimaan YEL-vakuutusta yrittäjän tapaan (Eläketurvakeskuksen sivuilta löytyy hyvää tietoa aiheesta). Oman y-tunnuksen kautta laskuttavan kevytyrittäjän taas katsotaan olevan ihan puhtaasti toiminimiyrittäjä.


Kevytyrittäjänä työskentely on siis kätevä tapa toimia yrittäjämäisesti tai yrittäjänä, niin että yrittämiseen liittyvät paperityöt jäävät jonkun muun huoleksi. Jos kuitenkin haluat toimia yrittäjämäisesti työsuhteessa niin, ettei sinun tarvitse punnita katsotaanko sinut yrittäjäksi vai ei, kannattaa tutustua Invoiceryn uuteen itsensätyöllistäjäpalveluun!