Onko YEL-vakutuus pakollinen? Asiaa kevytyrittäjän vakuutuksista ja sosiaaliturvasta

Kevytyrittäjänä työskentelevä henkilö törmää jo varhaisessa vaiheessa kysymykseen siitä, onko hänellä voimassaoleva YEL-vakuutus. Mikä se sellainen YEL-vakuutus sitten on ja onko se pakko hankkia? Paljonko se maksaa ja miten se hankitaan? Tuoreen kevytyrittäjän huulilla on usein monia kysymyksiä, mutta YEL-vakuutusta ei tarvitse pelätä vaan nähdä se enemmänkin tukena ja turvana erilaisissa elämäntilanteissa. 


YEL on Yrittäjän eläkevakuutus, joka myös kevytyrittäjän tulee hankkia toiminnan täyttäessä tietyt ehdot siitäkin huolimatta, että kevytyrittäjä katsotaan verotuksellisesti palkansaajaksi ja että hänellä ei ole y-tunnusta. Kevytyrittäjä vastaa itse eläkevakuutuksensa hankkimisesta ja sen hankkiminen on pakollista mikäli kevytyrittäjä on 18-69-vuotias, toiminta on kestänyt neljä kuukautta ja arvioitu työtulo on vähintään 8 261,71 euroa vuodessa (2022). 


YEL-vakuutusta maksetaan ns. YEL-työtulon perusteella, jonka tulee vastata kevytyrittäjän työpanoksen taloudellista arvoa ja sellaista palkkaa, jota toiselle yhtä ammattitaitoiselle henkilölle maksettaisiin samasta työstä. YEL-vakuutuksen voi hankkia valitsemastaan eläkevakuutusyhtiöstä kuten Varma, Elo, Veritas tai Ilmarinen ja vakuutuksen hinta on sama kaikissa eläkeyhtiöissä. Kevytyrittäjän tulee myös ilmoittaa laskutuspalvelulle YEL-vakuutuksen hankkimisesta, jotta laskutuspalvelu tietää pidättää tämän palkasta sairasvakuutuksen (1,34% vuonna 2022) osan. 


Kannattaa muistaa että YEL-vakuutus tulee hankkia kuuden kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta, mikäli edellä mainitut ehdot täyttyvät. Eläketurvakeskus valvoo kevytyrittäjien työeläkevakuuttamista ja voi pahimmassa tapauksessa ottaa YEL-vakuutuksen kevytyrittäjän puolesta ja tämän omalla kustannuksella, mikäli kevytyrittäjä ei hoida työeläkevakuutustaan kuntoon kehotuksista huolimatta.


YEL-vakuutusta ei kuitenkaan pitäisi nähdä uhkana, vaan mahdollisuutena erilaisissa elämäntilanteissa. Koska kevytyrittäjä nähdään eläkevakuuttamisen piirissä yrittäjänä eikä työntekijänä, ei hänen palkastaan pidätetä työntekijöille tyypillisiä työeläkemaksuja vaan tämä nimenomainen YEL-vakuutus toimii kevytyrittäjän sosiaaliturvan perustana. YEL-vakuutus ei vaikuta siis ainoastaan työkyvyttömyys- vanhuus- tai perhe-eläkkeen karttumiseen, vaan myös sairauspäivärahaan, vanhempainetuuksiin ja työttömyysturvaan. Vaikka eläkeasiat eivät siis tuntuisi ajankohtaisilta, saattaa YEL-vakuutus olla hyvinkin tärkeä jos elämäntilanteesi muuttuu vaikka huomenna!


Mitä muihin vakuutuksiin tulee, kuuluu Invoiceryn kevytyrittäjä Invoiceryn vastuuvakuutuksen piiriin sillä edellytyksellä, että kevytyrittäjä on tehnyt ennakkoilmoituksen toimeksiannostaan ja Invoicery on ehtinyt hyväksyä sen ennen toimeksiannon alkua. Mikäli toimeksiantoon vaaditaan muita vakuutuksia kuten tapaturmavakuutus, tulee kevytyrittäjän tai toimeksiantajan hankkia nämä itse. Sama pätee esimerkiksi ulkomailla työskentelyyn vaadittavaa A1-todistusta, jonka kevytyrittäjä voi hankkia Eläketurvakeskuksesta osoittaakseen minkä maan sosiaaliturvaan hän kuuluu ulkomailla työskentelyn ajan.