Hur gör man för att jobba utomlands eller för ett utländskt företag?

Många drömmer om att jobba utomlands eller för ett utländskt företag, men drömmen känns ouppnåelig och man vågar inte ta det avgörande steget framåt.

1. Ett sätt att jobba utomlands är förstås att kontakta utländska företag och söka jobb hos dem. I bästa fall kan ett sådant företag hjälpa dig med byråkratin och exempelvis hjälpa dig att hitta (och kanske till och med betala för) en lägenhet, men det kan också vara så att du själv måste lösa allt det praktiska, så det krävs språkkunskaper och tålamod för att komma vidare med din dröm. 

2. Ett annat alternativ är att jobba utomlands i kortare perioder. Du kan exempelvis söka säsongsjobb där arbetsgivaren utöver lön erbjuder boende på plats.

3. Om säsongsarbete inte känns som din grej, kan du fundera på att fortsätta jobba för en finsk uppdragsgivare som en så kallad lättföretagare utan eget FO-nummer. Kom då ihåg att kolla upp följande saker:

- om du är skattskyldig i Finland trots arbete utomlands

- om du kan ha kvar din sociala trygghet i Finland (fråga efter en så kallad A1-blankett för lättföretagare från Pensionsskyddscentralen)

- om du har de relevanta försäkringar som behövs 

- om du behöver visum eller andra tillstånd för att kunna jobba i ett visst land

4. Om du däremot är i en sådan situation att du vill jobba för ett utländskt företag från Finland, kan du också göra det som lättföretagare! I sådana fall behöver du bara göra ett uppdragsavtal med det utländska företaget och sedan fakturera dem för det utförda arbetet. Kom då ihåg att fakturera uppdragsgivaren med 0% moms (samt att anmäla ett så kallat VAT-nummer istället för organisationsnummer om företaget är verksamt och momspliktigt i ett annat EU-land). Privatpersoner faktureras alltid med 24% moms. 

5. Man kan även göra vissa typer av uppdrag för en utländsk kund från Finland som egenanställd. Kontakta gärna vår kundtjänst för att kolla upp om du kan utnyttja denna möjlighet istället för att jobba som lättföretagare!
6. Visste du att Invoicery (eller Frilans Finans) finns även i Sverige, Norge, Danmark och Frankrike? Om du flyttar permanent till någon av dessa länder, kontakta gärna vår lokala byrå för att kolla upp hur du kan fakturera via dem utan eget företag! 

Den som drömmer om att resa eller ha en internationell karriär har alltså flera möjligheter att jobba både utomlands och i Finland. Så varför vänta när du kan sätta igång med det nu?